27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 05 Novembar 2012 23:51

Foto+video: SEELS mreža u Zenici

 Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici je održan Dan otvorenih vrata Mreže Pravnih fakulteta Jugoistočne Evrope (SEELS). Mreža Pravnih fakulteta jugoistočne Evrope (SEELS) ustanovljena je 25.-tog marta, u Rektoratu Univerziteta "Sv. Ćirilo i Metodije" u Skoplju, Makedonija.

 

Osnivačku povelju, kao formalni akt za uspostavljanje Mreže, potpisalo je deset javnih Pravnih fakulteta i to Univerziteta iz Tirane (Albanija), Sarajeva i Zenice (Bosna i Hercegovina), Zagreba i Splita (Hrvatska), Beograda , Niša i Kragujevca (Srbija), Skoplja (Makedonija) i Crne Gore (Crna Gora). U ime Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, osnivačku povelju je potpisao prof.dr. Halid Kurtović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici. Najmlađa i najmanja članica Mreže, rame je uz rame sa kolegama.

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU

 

 

- Mrežu koriste, osim studenata i profesora, advokati, notari, sudije, tužioci i zato smo sve njih pozvali da se upoznaju sa projektima, mogućnostima saradnje sa najprestižnijim institucijama u regionu. A naučiti imaju svi, od studenata dodiplomaca, do doktora nauka, koji takođe moraju unaprijeđivati znanje, kazao nam je dr. Zlatan Meškić, član Upravnog odbora Mreže SEELS i profesor na zeničkom Pravnom fakultetu.

 

Prisutnim su se obratili i predstavnica njemačke vladine organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Šejla Mujačić, dekan PF UNZE Halid Kurtović, te učesnice dosadašnjih projekata SEELS-a, Aida Mulalić, Alisa Salkić, Ivana Grubešić i Dženana Radončić.

 

Ovoj mnreži fakulteta uskoro bi trebali pristupiti fakulteti iz Rumunije i Turske, čime će dodatno ojačati poziciju jedinstvene stručne mreže državnih fakulteta iz opblasti prava. Sjedište SEELS-a je u Skoplju (Makedonija).

 

Na manifestaciji kojoj su prisustvovali premijer vlade Ze-Do Kantona, ministrica pravde i ministrica za socijalna pitanja ZDK, ministar obrazovanja ZDK, sudije općinskog i kantonalnog suda, notari, advokati te predstavnici Univerziteta u Zenici i ministarstva obrazovanja, studenti dodiplomskog, postdiplomskog i doktorskog studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, doc.dr. Zlatan Meškić, prodekan za naučno-istraživački rad Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, predstavio je način funkcionisanja Mreže SEELS i koristi koje od tih projekata mogu imati studenti, akademsko osoblje i pravne profesije.Prisutnima su se obratili i učesnici nekih od dosadašnjih, već realiziranih, projekata, asistenti i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici i prezentirali pozitivne aspekte SEELS-a uz naglasak na sticanje znanja iz oblasti Prava EU, povećanu vidljivost i konkurentnost sopstevnog rada i stvaranje kontakata na regionalnom i međunarodnom nivou, što pospješuje njihov rad i daje velike mogućnosti za napredovanje u karijeri. Projekat je podržala njemačka vlada, a implementiran je od strane Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu - pravna reforma.

 

Na Danu otvorenih vrata Mreže Pravnih fakulteta Jugoistočne Evrope je istaknuto da je Mreža otvorena isključivo za državne fakultete i da kvalitetom želi pružiti odgovor na osnivanje privatnih fakulteta u regionu. Mreža SEELS je već stekla zapažen odziv u institucijama EU, koje sada lakše pronalaze partnere za saradnju u regionu čime se povećava vidljivost kvaliteta domaćih državnih fakulteta u EU. Pravni fakultet u Zenici, je pored Pravnog fakulteta u Sarajevu, jedina članica Mreže SEELS iz BiH.

 

Glavni cilj SEELS-a je jačanje saradnje i povećanje konkurentnosti Pravnih fakulteta u regionu, te promocija boljeg funkcionisanja i kapaciteta akademskih institucija u regionu. Uspostavljanjem SEELS regionalne mobilnosti i razmjene pravničkog akademskog znanja, iskustvo i informiranost će se povećati. Tri stuba SEELS-a, koja počivaju u oblastima obrazovanja, istraživanja i objavljivanja, podržavaju strateško opredjeljenje Pravnih fakulteta i daju mogućnost za povezivanje tri ciljne skupine (dodiplomce, postdiplomce i doktorante, akademsko osoblje i pravničke struke) u regionu jugoistočne Evrope.

 

Tri stuba SEELS-a, koja počivaju u oblastima obrazovanja, istraživanja i objavljivanja, podržavaju strateško opredjeljenje Pravnih fakulteta i daju mogućnost za povezivanje tri ciljne skupine (dodiplomce, postdiplomce i doktorante, akademsko osoblje i pravničke struke) u regionu jugoistočne Evrope